Wandelen in het Smeetshof

In het Smeetshof loop je op de grens tussen België en Nederland. Je wandelt er langs bossen, moerassen, weilanden en beken. Uitkijkpunten, vogelkijkhutten en knuppelpaden gunnen je een unieke blik in het verrassende stukje Kempen-Broek. Het Smeetshof maakt deel uit van het Kempen-Broek, een meer dan 11.000 ha groot grensoverschrijdend netwerk van natuurgebieden. Aan de Nederlandse kant loopt het gebied naadloos over in het Wijffelterbroek, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Naaste buren van het Smeetshof zijn de Luysen- Sint-Maartensheide in de vallei van de Abeek in Bree. Aansluitend beheert het Limburgs Landschap het Stramproyerbroek en de Zig-Goor in Kinrooi.

Eind jaren ’90 was het Smeetshof een vervallen hoeve in een ontoegankelijk jachtdomein. De Vlaamse Landmaatschappij, de gemeente Bocholt en Natuurpunt bouwden het om tot een uitgestrekt wandelgebied met bijzondere moerassen, bossen, hooilanden en heide. De natuur reageerde snel positief. Het Smeetshof is dan ook een uitstekende plek om de natuur van het Kempen-Broek te verkennen. Grenzeloze natuur, daar staat het Smeetshof borg voor.

Het gebied is een overblijfsel van het Bocholterbroek, dat samen met het Wijffelterbroek een moerasgebied van 5000 hectare vormde. In 1873 kwam het latere Domein Smeetshof tot stand. Isabelle de Lescaille stichtte er een hoeve en maakte het terrein geschikt voor de landbouw. Latere eigenaars waren de gebroeders Smeets, waaraan het domein zijn naam dankt. In jaren 1970 kwam het domein in bezit van een industrieel, die het omvormde tot maisakkers. In 1999 werd het gebied aangekocht door Natuurpunt en in 2004 werd het door de Vlaamse overheid heringericht.

Vertrekpunten

Kijk voor de volledige route en meer informatie op www.natuurpunt.be/natuurgebied/smeetshof 

Terug naar nieuwsoverzicht