Winter Twentepad

Rondje door Noordoost Twente

Het Twentepad voert je vanuit Almelo in een grote lus door Noordoost-Twente, langs het mooiste dat deze regio te bieden heeft. Het landschap hier is, naar Nederlandse begrippen, vrij heuvelachtig. Tijdens de voorlaatste ijstijd baanden de gletsjers zich namelijk een weg door dit gebied, waardoor er stuwwallen ontstonden. Tijdens de middeleeuwen begon men hier het land te ontginnen, waarbij er akkers en weilanden werden aangelegd. Het resultaat is een glooiend en gevarieerd landschap, waar bos, weilanden en beekdalen elkaar afwisselen. Ideaal dus voor een (winterse) wandeltocht.

Overblijfselen van de ijstijd

Je begint de route vanuit het treinstation van Almelo, waardoor het beginpunt overigens ook goed met het OV te bereiken is. Vanuit hier wandel je de eerste etappe richting Tubbergen. Hierbij loop je onder meer door het landgoed van kasteel Huize Almelo (over de kaarsrechte Gravenallee), langs de prachtige beukenbossen. Vervolgens loop je een paar kilometer langs het Almelo-Nordhornkanaal, om daarna via de slingerende beek Markgraven bij Tubbergen te komen. Vlak voor het eindpunt kom je nog langs het ‘Hondenven’, een meertje dat tijdens de laatste ijstijd door smeltwater is gevormd. De meeste wandelaars lopen dit traject in de zomer, waardoor je het ’s winters een stuk minder druk is op de paden.

Langs de Cirkels van Jannink

Vanuit Tubbergen voeren de tweede en derde etappe je via Ootmarsum naar Oldenzaal, volgens velen het mooiste stuk van de route. Hierbij wandel je vanuit het dorp eerst een typisch Overijssels landschap in, met grote boerderijen en akkers. Vervolgens voert het pad je door beboste dalen met beken, die tijdens de koudste dagen zelfs dichtvriezen. Even hierna kom je langs de bekende Cirkels van Jannink, het grootste landschapskunstproject van Nederland. In de jaren 1920 experimenteerde textielfabrikant Gerhard Jannink met nieuwe landbouwmethodes op de Manderheide, waarbij hij ronde akkers liet aanleggen. Inmiddels wordt het gebied niet meer voor landbouw gebruikt, maar de twee ronde (heide-)velden (ca. 350 meter in doorsnede) liggen er nog steeds, waardoor het net lijkt alsof er twee reusachtige ufo’s zijn geland. Met een dun laagje sneeuw hierop, waan je je even op de toendra in Lapland.

Statige landhuizen

Eenmaal in Ootmarsum wandel je vervolgens de omgeving van Singraven in, een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, enkele moerassen en natuurlijk het riviertje de Dinkel. Zodra je dichter bij Oldenzaal in de buurt komt, zijn het echter de oude landhuizen die het meest in het oog springen. Rijke fabriekseigenaren lieten hier in de negentiende eeuw namelijk op de mooiste plekjes landhuizen bouwen, die nog steeds te bezichtigen zijn. 

Tussen deze oude statige huizen is het alsof je het verleden instapt. Het letterlijke hoogtepunt van de etappe is de Tankenberg, met zijn 85 meter het hoogste punt van Overijssel. Via al deze bezienswaardigheden, kom je ten slotte in Oldenzaal uit.

Voor de terugweg wandel je in twee etappes van Oldenzaal terug naar Almelo, een tocht van zo’n 30 kilometer. Hierbij passeer je onder andere landgoed het Hulsbeek, diverse beken en typisch Twentse coulisse- landschappen. Misschien wel het meest bijzondere is het Molenven. Dit natuurgebied is de afgelopen eeuw aan de natuur overgeleverd geweest, aangezien het te nat was om er iets anders mee te doen. Dit resulteerde in een ruig landschap met open water, wilgenbos en broekbos; kortom een klein maar bijzonder gebied. Het laatste stukje volg je de Doorbraak: een nieuwe meanderende waterloop tussen de Bornse Beek en de Regge. Ten slotte wandel je via de Gravenallee (waar je tocht begon) weer naar het station in Almelo, het eindpunt van deze prachtige tocht. 

Praktisch

Het Twentepad is een Streekpad van 87 kilometer, met Almelo als start- en eindpunt. De route is 87 kilometer lang, verdeeld over 5 etappes. De meeste wandelaars lopen het hele traject in 4 á 5 dagen. Onderweg kan je overnachten op campings, maar in de winterkou zijn hotels of B&B’s wellicht een aantrekkelijker alternatief. Het traject is geel-rood gemarkeerd, net zoals alle streekpaden.  Voor wie op zoek is naar een uitgebreidere routebeschrijving, is er een wandelgids verkrijgbaar via diverse (reis)boekhandels.

Terug naar nieuwsoverzicht